Herziening van ISO / TS 16949 om aan te sluiten met de ISO 9001: 2015

De IATF heeft een werkgroep bestaande uit IATF ledenorganisaties opgericht om een ontwerp-specificatie voor de herziening van ISO / TS 16949 te laten aansluiten bij de ontwikkeling van ISO 9001: 2015 t.a.v. structuur en eisen. Oplevering van de herziene norm is gepland voor het 4e kwartaal van 2016.

De vervaldatum van de certificeringen ISO / TS 16949: 2009 welke zijn uitgegeven tijdens de overgangsperiode van ISO 9001 moeten overeenstemmen met het einde van de driejarige overgangsperiode (eindigend op 14 september 2018) en in lijn zijn met de vervaldatum voor ISO 9001: 2008 certificaten, zoals beschreven in de IAF gids ID9.

Hieronder een aantal voorbeelden van verbeteringen in de automotive kwaliteitsnorm om recente kwesties in de automobielindustrie op juiste wijze te kunnen adresseren:

  • Eisen voor veiligheids gerelateerde onderdelen en processen.
  • Verbeterde traceerbaarheid van producten om de laatste wijzigingen in de regelgeving te ondersteunen.
  • Eisen voor producten met embedded software.
  • Garantie-management proces waaronder het aanpakken van NTF(no trouble found) en het gebruik maken van de auto-industrie richtlijnen.
  • Verduidelijking van sub-tier leveranciersmanagement en eisen t.a.v. leveranciersontwikkeling.
  • Toevoeging van eisen m.b.t. maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wij beseffen dat de overgangsperiode relatief kort is (tot 14 september 2018). Daarom raden wij u aan om zo spoedig mogelijk na de bekendmaking van de nieuwe ISO / TS 16949-norm te beginnen met het werken aan de overgang om zodoende de beschikbaarheid van onze TS auditoren te kunnen waarborgen en een soepele overgang van uw huidige kwaliteitsmanagement systeem naar de nieuwe standaard te garanderen.

Wij zullen voor u workshops organiseren over de nieuwe ISO /TS 16949 norm begin 2017 of zoveel eerder als mogelijk is. Deze vormen een perfecte gelegenheid voor u om vertrouwd te raken met de nieuwe standaard.

In de IATF presentatie vindt u de overgangsstrategie: Download Presentatie

Nieuws over beschikbare workshops en trainingen vind u hier: LRQA Training