Lancering nieuwe editie ISO 22000

De nieuwe editie van het voedselveiligheidsmanagementsysteem ISO 22000:2018 is gepubliceerd

De ISO organisatie heeft de nieuwe editie van ISO 22000:2018 gepubliceerd. Globalisatie van de voedselketen en een toenemende vraag van consumenten naar een veilige en duurzame voedselproductie vragen om een nieuwe aanpak. 

"De langverwachte publicatie van de herziene ISO 22000 is een belangrijke stap; de norm wordt erkend in de wereldwijde voedselvoorzieningsketen en de certificering toont publiekelijk een commitment aan voedselveiligheid, " zei Vincent Doumeizel - Vice President Food & Sustainability bij Lloyd's Register (LR).

ISO 22000 richt zich op alle organisaties in de voedings- en diervoederindustrie, ongeacht de grootte, sector of geografische locatie. Het veiligheidsmanagementsysteem richt zich op procesverbeteringen, met als doel een verlaging van de mogelijke risico’s voor een betere voedselveiligheid. 

Volgens de ISO zijn dit o.a. de nieuwste verbeteringen in deze norm: 

  • Adoptie van Annex SL in het managementsysteem. Annex SL is een richtlijn voor het schrijven van bedrijfsvoeringsnormen, het is een structuur die alle ISO-managementsysteemstandaarden gemeen zullen gaan hebben. Door het toepassen van dezelfde structuur bij verschillende normen, wordt het voor organisaties eenvoudiger om ISO 22000 te combineren met andere managementsystemen zoals ISO 9001 (kwaliteit) of ISO 14001 (milieu).
  • Er is een nieuwe aanpak voor het managen van risico's. Er wordt onderscheid gemaakt tussen risico’s op operationeel niveau en risico’s op strategisch niveau.
  • In deze nieuwe editie is men uitgegaan van de wereldwijde voedsel hygiëneregels opgesteld door de Codex Alimentarius Commissie, een organisatie opgericht door de Verenigde Naties welke wereldwijde richtlijnen voor voedselveiligheid ontwikkelt voor verschillende overheden.

Volgens Vincent Doumeizel zijn dit interessante ontwikkelingen: "De adoptie van Annex SL werd verwacht, de nieuwe benadering van risicomanagement, waarbij risico's op operationeel en op strategisch niveau worden geaudit is een nieuwe aanpak. Het is een fundamentele verandering ter verbetering van de wereldvoedselveiligheid."

Lloyd's Register bedient wereldwijd meer dan 33.000 klanten - van 's werelds bekendste merken tot de kleinste leveranciers. Door deze wereldwijde aanwezigheid in de voedingssector kennen wij de markt. De nieuwe editie ISO 22000:2018 annuleert en vervangt de eerdere versie, de ISO 22000:2005. Volgens ISO hebben gecertificeerde organisaties drie jaar de tijd - vanaf de publicatiedatum - tot overgang naar de nieuwe versie. Onze experts informeren u graag over de implementatie van deze nieuwe editie van ISO 22000:2018 in uw organisatie.

Meer informatie

Bekijk deze pagina voor meer informatie over ISO 22000, of neem contact met ons op via tel: +32 (0) 3 212. 16. 40