Kwaliteitsmanagement (Quality management) in de Automotive

Kwaliteits- en procesmanagement zijn belangrijk in elke organisatie, maar zeker in de automotive branche. Voor fabrikanten en Original Equipment Manufacturers (OEM’s) van auto’s, vrachtwagens, bussen en motorfietsen is het in vergelijking met andere sectoren meer dan noodzakelijk dat processen in de gehele keten naadloos op elkaar aansluiten. Dit om verspilling te reduceren, fouten en risico’s te minimaliseren, veilige producten op te leveren en processen structureel te verbeteren.

Kwaliteitsmanagement in de Automotive, waarom certificeren?

Uw organisatie zodanig inrichten dat uw organisatie structureel ingericht is op het optimaliseren van processen zorgt niet alleen voor een verbeterde kwaliteit van de productie of dienstverlening, maar ook voor een verbeterde concurrentiepositie. Veel automotive fabrikanten stellen als eis dat toeleveranciers en partners zich conformeren aan de in de branche geldende werkprocessen en daarbij horende certificeringen zoals de ISO/TS 16949 en VDA.

Voordelen certificeren Auto industrie

Of u nu een fabrikant van vervoersmiddelen, een dienstverlener, toeleverancier van systemen of onderdelen bent in de deze sector, certificeren in de autobranche heeft vele voordelen. Hieronder staan de voornaamste voordelen voor u samengevat:

#1 Verbeter uw marktpositie

Wanneer uw organisatie aantoonbaar voldoet aan de internationale en branche specifieke normen en richtlijnen voor kwaliteitsmanagement (quality management) geeft dit:

  • Vertrouwen aan potentiële opdrachtgevers en leveranciers
  • Verbetert het vertrouwen bij bestaande relaties
  • Toegang tot aanbestedingsprocedures en opdrachtgevers die certificering vereisen

#2 Professionelere organisatie

Het implementeren van een gecertificeerd managementsysteem zorgt ervoor dat uw organisatie professioneler te werk gaat.

  • Medewerkers zijn zich bewust van risico’s en worden structureel opgeleid
  • Procedures en processen (APQP, FMEA, PPAP, SPC) zijn op elkaar afgestemd en geïmplementeerd binnen alle lagen van de organisatie
  • De producten en diensten zijn afgestemd aan de klantwensen en behoeften van de eindgebruiker in de Supply Chain Er wordt structureel gewerkt aan verbeteren van de kwaliteit in uw organisatie

#3 Kostenreductie

Minimaliseren van afwijkingen betekent een efficiëntere inzet van uw productieprocessen en daarmee een stijging van de productiviteit

  • Verminderen van auditdruk door het gebruik van één sectorspecifieke norm die door de gehele supply chain wordt toegepast

Certificering in de Automotive

Normen met betrekking tot de sector Automotive

Overzicht normen Automotive LR

Alle normen

IATF 16949

Het doel van de IATF 16949:2016 is de ontwikkeling van een kwaliteitsmanagementsysteem dat voorziet in voortdurende verbetering, met de nadruk op het voorkomen van defecten en het verminderen van afwijkingen en afval in de toeleveringsketen voor de automobielsector. IATF 16949 is van toepassing op het ontwerp en de ontwikkeling, de productie en – indien van toepassing – de installatie en het onderhoud van automobielgerelateerde producten.

Trainingen Automotive

LR biedt een aantal trainingen en opleidingen voor de klanten in de sector van Automotive, zodat u uw managementsysteem effectief inricht.

Overzicht trainingen Automotive LR

Alle trainingen

Training Lead Auditor ISO 9001:2015 Kwaliteitsmanagement

De IRCA-erkende training Lead Auditor ISO 9001:2015 Kwaliteitsmanagement is intensief en praktisch. Er wordt veel geoefend met realistische cases uit de praktijk waarbij alle facetten van het (externe) auditvak aan bod komen.