Volgens onze informatie gebruikt u een verouderde browser. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde functies niet goed werken. Browser actualiseren

Pandemie kan het volgende grootste voedselschandaal veroorzaken.

Volgens voedselveiligheidsspecialist LRQA zouden de gevolgen van de COVID-19 pandemie kunnen leiden tot het volgende grootste geval van voedselfraude sinds het paardenvleesschandaal van 2013, indien de protocolniveaus blijven dalen.

Aangezien de supply chain nog steeds door de huidige pandemie is getroffen, groeit er in de hele wereldwijde levensmiddelen- en drankenindustrie de bezorgdheid dat de waakzaamheid tegen de verschillende vormen van voedselfraude kritisch laag is. In een aantal Europese landen, waaronder Schotland, Italië en Spanje, volgt het nieuws dat de recente omstandigheden belangrijke factoren of zelfs motivatie voor voedselcriminaliteit hebben gecreëerd.

Het wereldwijde aanbod staat onder enorme druk als gevolg van verstoringen in de transport, arbeid en de verminderde productiecapaciteit, met als gevolg een wisselende voedselkwaliteit. Er zijn ook nieuwe leveranciers bijgekomen, die misschien niet op hetzelfde niveau zijn gescreend als de gevestigde leveranciers die niet in staat zijn om aan de vraag te voldoen.

Wanneer de levering en de productie van levensmiddelen en dranken niet meer zo waakzaam kunnen worden gecontroleerd, kan voedselfraude gemakkelijker worden gepleegd. Handelingen zoals het vervangen van ingrediënten en het opnieuw etiketteren van verouderde artikelen stonden bekend als illegale kostenbesparingen. Productietekorten en verminderde logistieke capaciteit kunnen betekenen dat deze gevallen van voedselfraude worden gepleegd, alleen maar om aan de vraag toe voldoen.

Kimberly Carey Coffin, Global Technical Director - Supply Chain Assurance bij LRQA: "In deze onzekere tijd moeten we waakzaam zijn voor allerlei vormen van voedselfraude, want de industrie loopt nu meer dan ooit gevaar. Nu het vertrouwen van de consument en de productveiligheid belangrijker zijn dan ooit, dringen we er bij de bedrijven op aan om de juiste voorzorgsmaatregelen te blijven nemen om de integriteit van de toeleveringsketen te handhaven".

Nu de risico's voor rampzalige voedselfraude schandalen toenemen, moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze gebruik maken van leveranciers die volgens internationale normen zijn geverifieerd. Programma's voor de integriteit van de toeleveringsketen van onafhankelijke assurance-specialisten, zoals LRQA, kunnen er ook voor zorgen dat de herkomst van het product, de relevante certificering en de audits zijn uitgevoerd.

Kimberly vertelt verder: "De waarde van uw merk is afhankelijk van de kwaliteit van het eten en drinken dat aan u wordt geleverd. Bij LRQA hebben we onze remote auditdiensten verbeterd om ervoor te zorgen dat de normen worden nageleefd."

"Meer dan ooit staan de reputaties van organisaties op het spel en een voedselfraude schandaal kan rampzalig zijn voor een industrie die al zo lang in de ban is. Door waakzaam te blijven en gebruik te maken van ondersteuning bij verificatie en certificering kan dit worden voorkomen.

Leer hier meer over remote auditing.